ЛІКИ ВІД ПРИРОДИ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Пошук
Прогноз погоди
Реклама от ТАК
Счётчик
счетчик посещений
Головна » 2012 » Грудень » 29 » Тваринні жири
19:55
Тваринні жири
Тваринні жири - що це таке.

Це жири,які, зазвичай, витоплюються з жирової тканини (жиру-сирцю) або кісток сухопутних і морських тварин і риб. До цих жирів також можна віднести і жири, отримані з бактерій.

За Східною термінологією, природа тваринного жиру «гаряча й волога».

Загальною характеристикою тваринних жирів є те, що вони швидко перетравлюються, здійснюють проносну дію, посилюють статеву потенцію, але не є хорошою їжею. Краще не зловживати ними, а в теплий сезон, в м'якому кліматі і при жирових постах, бажано зовсім відмовитися від їх вживання в їжу. Шкідливий вплив тваринного жиру на організм (печінку, інші внутрішні органи, судинну і нервову системи), пом'якшують згубну дію,  усувають надлишок в організмі:  імбир, прянощі і різна овочева зелень, які рекомендується приймати разом з жиром.

Тваринні жири домашніх тварин - яловичий, баранячий, свинячий, кістковий, іноді слонячий - застосовують переважно для обсмажування м'ясних продуктів і виробів з тіста з м'ясними начинками, а також для заправки м'ясних страв. У суміші з рослинними оліями тваринні жири використовуються для обсмажування овочевих продуктів. Топлений тваринний жир має специфічний запах, який поєднується далеко не з усіма продуктами. Наприклад, ні свинячий, ні яловичий жир не придатні для обсмажування борошняних виробів з солодкими начинками і для приготування запіканок з круп.

Народним досвідом помічено, що тваринні жири, особливо у вигляді масел (як мінімум 30 г на день), збільшують життєрадісність, тобто діють як антидепресанти. У тих же, хто позбавляє себе тваринних жирів - строгих вегетаріанців, - ми частіше зустрінемо  з поганим настроєм і депресією. Якщо ж ви дотримуєтеся натуральної здорової дієти, то, враховуючи погану засвоюваність тваринних жирів і підвищений вміст в них холестерину, їх застосування в приготуванні їжі краще звести до мінімуму, або використовувати масла або жир-сирець, які містять ферменти, що сприяють перетравлюванню.

З лікувальною метою тваринні жири і масла використовувалися споконвіку як в харчових дієтах, так і у вигляді різних простих і складних жирових втираннь.

У домашніх умовах топлені жири можна приготувати з сала-сирцю (підшкірного і знятого з внутрішніх органів тварин), очищеного від залишків м'яса, промитого в холодній воді або в слабкому розчині солі. Сало-сирець подрібнюється, пропускається через м'ясорубку і в емальованому або вогнетривкому скляному посуді ставиться на несильний вогонь. Для запобігання пригорання і забезпечення рівномірного витоплювання жиру з жироносних клітин масу, постійно перемішують до тих пір, поки волога з клітин не випарується і в прозорому жирі залишаться лише підрум'янені шкварки. Критерієм готовності жиру є зникнення бульбашок - показник того, що вода випарилася. Готовий жир проціджується через сито, в яке покладена марля. Злегка охолоджений жир переливають в скляну банку, щільно закривають і зберігають у холодному місці. У вогні топлений жир повинен згорати без шипіння-так судять про його чистоту.

«При надмірному очищенню, сила масла згоряє. При недостатньому - погано перетравлюється, і дія буде слабшою ».

Харчові тваринні топлені жири, призначені для тривалого зберігання, обробляють бутілок-сітолуолом, бутілоксіанізолом та іншими антиокислювачами. Ці речовини, хоча й дозволені в певній кількості Мінздравом, по правді кажучи, все ж є штучними хімічними сполуками, шкідливими для організму.
Переглядів: 1499 | Додав: Захвік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Реклама от wmlink
Облако тегов
LiveInternet